Licentie van Vitesse per 9 juli ingetrokken (2024)

Vitesse heeft mogelijkheid om in beroep te gaan. - Foto: KNVB Media

De onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB heeft de licentie van voetbalclub Vitesse per 9 juli aanstaande ingetrokken. Dit is maandag aan de club meegedeeld. Het ontbreken van een bankrekening, het ontbreken van een controlerend accountant en het gegeven dat geen sluitende begroting kon worden aangeleverd, maken het onmogelijk om de licentie van Vitesse te laten voort bestaan voor het seizoen 2024/'25.

De club had tot maandag 24 juni, 12.00 uur de tijd om de vereiste stukken aan te bieden aan de licentiecommissie. De afgelopen maanden is er door de licentiecommissie meerdere keren uitstel gegeven aan de club om alsnog te kunnen voldoen aan de geldende licentie eisen. Op 30 april is aangekondigd dat als de omstandigheden bij Vitesse niet snel zouden veranderen de licentie voor het nieuwe seizoen niet verleend kon worden.

Op 17 mei werd er door de licentiecommissie, gezien de positieve ontwikkelingen rondom de overdracht van aandelen aan een onafhankelijke stichting, meer tijd gegeven aan Vitesse om orde op zaken te stellen en is de uiterste datum op 17 juni gesteld zodat een nieuwe eigenaar kon worden gevonden. Langer uitstel is onmogelijk vanwege de naderende start van het nieuwe voetbalseizoen.

Mogelijke nieuwe aandeelhouder

In de media is de afgelopen dagen veel bericht over een mogelijke nieuwe aandeelhouder. Er is door Vitesse beperkt documentatie aangeleverd bij de licentiecommissie maar die bleek onvoldoende.

Een van de belangrijkste doelen van het licentiesysteem is het waarborgen van de continuïteit van de competitie. Wanneer Vitesse onder de huidige omstandigheden deel zou nemen aan de competitie, dat wil zeggen zonder bankrekening, zonder accountant en zonder sluitende begroting, komt de continuïteit daarvan ernstig in gevaar.

Vitesse heeft mogelijkheid om in beroep te gaan

Volgenshet Licentiereglement Betaald Voetbal is het mogelijk om tegen dit besluit beroep aan te tekenen bij de beroepscommissie licentiezaken. Het beroep dient, schriftelijk gemotiveerd, binnen vijf werkdagen na de dagtekening van dit besluit in het bezit te zijn van de beroepscommissie licentiezaken.

Veelgestelde vragen

Waarom wordt de licentie van Vitesse ingetrokken?

Het ontbreken van een bankrekening, het ontbreken van een controlerend accountant en het gegeven dat geen sluitende begroting kon worden aangeleverd, maken het onmogelijk om de licentie van Vitesse te laten voort bestaan voor het seizoen 2024/’25. De licentie is daarom per 9 juli aanstaande ingetrokken.

Waarom heeft het zo lang geduurd voor de licentiecommissie dit besluit heeft genomen?

De afgelopen maanden is er door de licentiecommissie meerdere keren uitstel gegeven aan de club om alsnog te kunnen voldoen aan de geldende licentie eisen. Op 30 april is aangekondigd dat als de omstandigheden bij Vitesse niet snel zouden veranderen de licentie zou worden ingetrokken. Op 17 mei werd er door de licentiecommissie, gezien de positieve ontwikkelingen rondom de overdracht van aandelen aan een onafhankelijke stichting, meer tijd gegeven aan Vitesse om orde op zaken te stellen en is de uiterste datum op 17 juni gesteld zodat een nieuwe eigenaar kon worden gevonden. De club heeft vervolgens tot maandag 24 juni 12.00 uur de tijd gekregen om documentatie aan te leveren. Langer uitstel is onmogelijk vanwege de naderende start van het nieuwe voetbalseizoen.

Dit weekend werd er in de media veel bericht over een mogelijke nieuwe aandeelhouder. Waarom is de licentie, ondanks deze ontwikkeling, toch ingetrokken?

De zeer beperkte documentatie die door Vitesse op maandag 24 juni jl. 12.00 uur bij de licentiecommissie is aangeleverd voldoet inhoudelijk niet aan de voorwaarden om de licentie van Vitesse te kunnen voortzetten.

Is het doek nu definitief gevallen voor Vitesse als betaald voetbalorganisatie?

Volgens het Licentiereglement Betaald Voetbal is het mogelijk om tegen dit besluit beroep aan te tekenen bij de beroepscommissie licentiezaken. Het beroep dient, schriftelijk gemotiveerd, binnen vijf werkdagen na de dagtekening van dit besluit in het bezit te zijn van de beroepscommissie licentiezaken.

Hoe ziet het proces eruit als Vitesse in beroep gaat?

Na indiening van het beroep krijgt de licentiecommissie de mogelijkheid daarop schriftelijk te reageren. Vervolgens zal er waarschijnlijk een zitting plaatsvinden. Zowel Vitesse als de licentiecommissie zullen daarbij vertegenwoordigd zijn. Na de zitting doet de beroepscommissie uitspraak. Dit duurt doorgaans enkele weken.

Als de beroepscommissie het beroep afwijst wat zijn dan de mogelijkheden voor Vitesse om alsnog een licentie te krijgen voor het komende voetbalseizoen?

Vitesse zou naar de rechter kunnen gaan.

Wat zijn de mogelijkheden voor Vitesse om door te gaan zonder licentie voor betaald voetbal?

Dat is aan de club om te bepalen. In ieder geval kan er zonder licentie niet worden deelgenomen aan de Keuken Kampioen Divisie.

  • Tags:
  • licentiecommissie,
  • Vitesse
Licentie van Vitesse per 9 juli ingetrokken (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6478

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.